Son kısa filmde İnci Hanım karakteri için “Suna Selen” ile çalıştık. Suna Hanım yoğun programı arasında bize 2 gün ayırdı ve kendisiyle çalışmak gerçekten büyük keyifti. İnci Hanım karakteri için listemizde ilk sıradaydı ve bütün ekip için Suna Hanım’ın filmde oynayacak olması büyük heyecan yarattı. Bu arada birkaç isim daha aklımızdaydı ve onlarla da iletişime geçmeye çalıştık. Kendisine nasıl mı ulaştım? Halen oynamakta olduğu tiyatro oyunu öncesi uygun bir zamanda tiyatroya gittim, kulise girdim ve elimdeki senaryodaki İnci Hanım rolü için kendisiyle çalışmanın hayalini kurduğumu söyledim. Kısaca senaryodan bahsetmemi istedi ve dinledikten sonra yer alabileceğini ama programının çok yoğun olduğunu söyledi. Suna Hanım’ın programına göre çekim tarihlerini yeniden düzenledik ve bunun için  tam 1 ay bekledik ama buna değdi:) Sette tek arzu ettiği üç şekerli ve gerçek sütle hazırlanmış sütlü kahve oldu. Pozitif enerjisi tüm set ekibine ilham verdi. İlk çekim günü yorgun ve hasta olmasına rağmen söz verdiği saatlere sadık kalarak sette yerini aldı. Ekibin tüm amatör ve iyi niyetli çabasının yanında profesyonelliği ve yarım asırlık tecrübesi ile parladı yıldızımız:) Filme gönüllü olarak destek verdiği için ve uyumlu işbirliği nedeniyle kendimizi şanslı hissettik.

Amatör kısa filminizde profesyonel bir oyuncuyla çalışmak için birkaç tavsiye:
Oyuncu arayışı senaryo ortaya çıkar çıkmaz başlamalı, iş listesinde en sona bırakmayın bu işi, öngördüğünüzden daha uzun zaman alabilir istediğiniz oyuncularla çalışabilmek.

Öncelikle role uygun oyuncuları belirleyin. Aklınızda bir isim varsa o karaktere uygun en az 2-3 isim daha belirleyin çünkü kısa filmde en zor aşamalardan biri de oyuncu bulmak ve oyuncuları çekim tarihine göre organize etmek…

Sadece TV de gördüğünüz yüzlerin peşine düşmeyin. Tiyatroya gidin, tiyatro oyunlarını izleyin, popüler olmayı tercih etmemiş ama çok başarılı olan oyuncuları keşfedin. Üniversitelerin konu ile ilgili bölümlerine de gidebilirsiniz. Genç roller için oyunculuk eğitimi alan son sınıf öğrencileriyle konuşabilirsiniz.
İsim listenizi yaptıktan sonra işiniz daha kolay, oyuncularınızı araştırın. Siz onları aradığınız günlerde ne ile meşguller, hangi projede çalışıyorlar, çalışma yoğunlukları nasıl?

İlk hedef oyuncunuzun telefon numarasını bulmak olmalı.
En etkili yöntem bu işlerin içinde olan bir tanıdık bulmak. Oyuncu bir arkadaşınız varsa ya da oyuncu arkadaşı olan bir arkadaşınız varsa şanslısınız çünkü bu oyuncu arkadaştan çalıştığı dizi, film seti veya tiyatro oyununun cast yani oyuncu sorumlusunun telefonunu bulabilirsiniz. Oyuncu arkadaşınızın hatırı sebebiyle cast sorumlusundan, rehberinde olan, bu tarz gönüllü projelere destek vermekten zevk alan birkaç oyuncunun iletişim bilgisini alabilirsiniz. Tabii bu iyiliksever cast sorumlusununun ismi her zaman sizde saklı kalmalı.

Tanıdığınız, size referans olabilecek bir yönetmen  veya yapımcı vasıtasıyla da oyunculara ulaşabilirsiniz.

“Ben X Beyin/Hanımın öğrencisiyim ya da arkadaşıyım, sizinle bir kısa film projesinde çalışmak istiyoruz. Değerli zamanınızı bize ayırırsanız çok seviniriz” benzeri bir giriş konuşmasından sonra müstakbel oyuncunuza sinopsisi ulaştırın.

Niyetinizi söyleyin, senaryoyu paylaşın, daha sonra gerekirse kendinizden bahsedin.

E-posta ya da facebook gibi iletişim yöntemlerini kullanmayan oyuncular için sinopsis veya senaryoyuelden veya posta yolu ile ulaştırmayı seçin.
Sinopsis veya senaryo ile birlikte daha önce çalıştığınız ve başarılı bulduğunuz birkaç proje ..vs varsa onları da göndermeniz sizi tanımaları açısından faydalı olacaktır.

Oyuncu ile ilk konuşmanızda mutlaka tahmini çekim tarihi, çekim süresi ve yerini belirlemiş olmanız gerekir, çünkü oyuncuların ilk sordukları sorular genellikle bunlardır. Çekim için birkaç alternatif tarih sunabilirseniz daha iyi olur.

Kısa film hazırlıklarınız devam ederken senaryoyu her karakter için 2-3 oyuncuya ulaştırın ve sonrasında senaryoya sıcak bakmaları durumunda çekim tarihi konusunda tüm set ekibine ve diğer oyunculara uygun ortak bir tarih bulmak kalıyor geriye. En zor aşama budur. Takviminizde gönüllü çalışan tüm ekibe ve bu gönüllülüğe katılacak oyunculara  uygun birkaç gün belirleyebilmek.
Çalışma tarihi ve şartları oyuncularınızın programına uyarsa şanslısınız.

Sonrasında rol ile ilgili konuşmak için kendilerini en az bir kez ziyaret edin. Sanat yönetmeni kostüm hazırlığı için oyuncunuzun beden ölçülerini bilmek isteyecektir ve oyuncunuzla kostüm ve aksesuarlar konusunda konuşmaya ihtiyaç duyacaktır. Oyuncunuzu sanat yönetmeniniz ve ekibin prodüksiyon amiri ile tanıştırarak gerekli bilgilerin ona ulaşmasını sağlayın. Çekim mekanı, çekim tarihleri, yanında getirmesi gereken kostüm…vs. gibi.

Özetle;

Oyuncuların telefon ya da e-posta adresini bulun.
Hangi rolde kendileriyle çalışmak istediğinizi söyleyin ve sinopsisi gönderin.
Hayalinizdeki oyuncu ile çalışmak konusunda ısrarcı olun ve kendinize güvenin.
Hiç tanımadığınız oyuncularla öncesinde deneme çekimi yapabilirsiniz.
Verdiğiniz sözleri tutun.(Çekim 2 gün sürecek diyorsanız 7 gün sürmemeli.)
Oyuncularınıza mutlaka sete ulaşımları konusunda yardımcı olmayı teklif edin ve mümkünse evlerinden alıp evlerine bırakın.
Oyuncularınızı rahat ettirmeye çalışın, sette en azından dinlenmeleri için bir mekan olmalı.
Yönetmen ve tüm ekip oyuncuların gönüllü olarak sette bulunduklarını unutmamalı.
Projeden sonra oyuncularınıza filminizi ve set fotoğraflarını göndermeyi unutmayın:)

Reklamlar